Voel je meer met minder spullen
Hoeveel geluk kan een mens aan?
Als je elke keer dat je iets nieuws koopt, gelukkiger wordt, zou je vrijwillig koopverslaafd zijn. Maar jij en ik weten dat dit onzin is. Geluk hangt niet af van je hoeveelheid spullen, toch maken we dit onszelf graag wijs. Hoe dat komt, lees je in deze blog!
Ik heb ooit een man gekend die aan de lopende band online spullen kocht. Op een gegeven moment had hij zoveel dozen thuis staan, dat hij zijn veroveringen liet bezorgen op zijn werk. Waar het natuurlijk ook uit de klauwen liep. Zo werd zijn gedrag zelfs voor zijn collega’s een probleem, want niet alleen zijn tafel kwam vol te staan, maar ook de tafels van collega’s. En zelfs de gang.
En dan heb ik je nog niet eens verteld dat…al deze dozen ongeopend bleven! Voor hem ging het dus niet om het product zelf, maar om de ‘rush’ van het jagen en de uiteindelijke verovering.
Stikken in spullen
Wat was hier aan de hand? Inmiddels weet ik dat deze man leed aan ‘Stuffocation’. Ofwel, het dwangmatig aanschaffen van spullen. Het woord, bedacht door ‘futurist’ en auteur James Wallman, is een samentrekking van ‘stuff’ en ‘suffocation’, dat zoiets betekent als ‘het stikken in spullen’. Het is een groeiend probleem; we proppen onze huizen en schuren vol met dingen waarvan we denken dat ze ons gelukkiger maken.
Maar het tegendeel blijkt waar. Hormoononderzoek door psychologen toont aan dat we juist stress ervaren door teveel spullen.
Vanwege verlangen
Waarom blijven we dan dingen naar ons huis slepen? Het antwoord is: vanwege een verlangen. We verlangen ergens naar, ervaren een leegte, en vullen die leegte op via ons virtuele winkelmandje. Het kopen van spullen als zoektocht naar geluk, dus. Waarbij het koopmoment belangrijker is dan het product zelf. Want de ‘rush’ die je ervaart bij de aanschaf, is allang weg als je pakketje wordt thuisbezorgd. Waardoor het volgende ‘shiny object’ alweer lonkt.
Maar voor eventjes vult de aankoop een gat, dat we eigenlijk op een ander vlak ervaren. Misschien voelen we ons in de liefde tekortgedaan, en verhullen we ons gevoel van eenzaamheid met de aanschaf van een nieuwe jas. Die behoefte is door de mogelijkheid tot online winkelen immers zo bevredigd. Hoe kunnen we ons genot in deze tijd van overvloedige verleidingen leren uit te stellen?
Prefrontale hersenschors
Een kleine duik in de wetenschap laat zien dat we hiervoor onze prefrontale hersenschors moeten leren ontwikkelen.* De prefrontale hersenschors wordt nog teveel overschaduwd door evolutionaire hersenstructuren (yep, het is dus eigenlijk de schuld van onze voorouders ;P ), die ons aanmoedigen voor genot te gaan zodra dat kan. Die oude hersenstructuren (lees: oude gewoonten) moeten we dus de baas zien te worden.
1. Ervaar het zelf
Deze tips kunnen je daarbij helpen:
Sta je op het punt je creditcard te trekken voor weer een nieuw kledingstuk? Dwing jezelf dan eerst te onderzoeken waar het item vandaan komt. Wie heeft het gemaakt, onder welke omstandigheden? Koop alleen kleding waarvoor mensen een eerlijke prijs hebben gekregen en die duurzaam zijn. Zo voorkom je impulsaankopen én doe je iets goeds voor anderen. Dat geeft ook jou een goed gevoel! Check onderstaand filmpje: deze 90 seconden bezorgen me nog steeds kippenvel!
Het filmpje wordt geopend in een ander scherm.
2. Haal de minimalist in jezelf naar boven:
de persoon die alleen iets koopt wat hij echt, écht nodig heeft. Want voor (de meeste) minimalisten is een ervaring belangrijker dan bezit. Een reis, salsa-cursus of museumbezoek: dit geeft meer een kick dan een nieuwe iPhone, elektrische boormachine of een paar sneakers. Het is wetenschappelijk bewezen dat we veel langer geluk ervaren door een beleving dan door een ding. Deel je de beleving met anderen dan vermenigvuldig je dat gevoel ook nog eens!
3. Denk ook aan een beleving als cadeau
Denk ook aan een beleving als cadeau. Zo heb je én veel lol samen én leuke momenten om later ( samen ) op terug te kijken. Een beleving onthoud je beter en pakt niemand je meer af. Bovendien worden mensen gelukkiger van sociale interactie dan van bezit. Geen inspiratie? Kijk hier eens op de site van leukedingendoen : succes gegarandeerd!
4. Is je verslaving te hardnekkig
en breekt het zweet je al uit bij het idee je verzameldrift op te geven? Open dan een mini-museum en vraag er een bescheiden toegangsprijs voor. Zo heeft ook een ander plezier van jouw spullen en maak je van je probleem een profit. Win-win-win! Zie tip 2.
Maar onthoud vooral de wijze woorden van Epicurus:
“Als u een mens ( jezelf 😉 ) gelukkig wilt maken, voeg dan niet iets toe aan zijn rijkdommen maar neem iets weg van zijn verlangens” **
* Dit zegt hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Tilburg University: Margriet Sitskoorn.
**Grieks filosoof c.341-270 BC